Blake: MCQs in Introduction to Communication Systems

Multiple Choice Questions in Introduction to Communication Systems from the book Electronic Communication Systems by Roy Blake. Make sure to familiarize each and every questions

Blake: MCQs in Introduction to Communication Systems

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 1: Introduction to Communication Systems from the book Electronic Communication Systems by Roy Blake. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. The theory of radio waves was originated by:

  • a. Marconi
  • b. Bell
  • c. Maxwell
  • d. Hertz

ANS: C

2. The person who sent the first radio signal across the Atlantic ocean was:

  • a. Marconi
  • b. Bell
  • c. Maxwell
  • d. Hertz

ANS: A

3. The transmission of radio waves was first done by:

  • a. Marconi
  • b. Bell
  • c. Maxwell
  • d. Hertz

ANS: D

4. A complete communication system must include:

  • a. a transmitter and receiver
  • b. a transmitter, a receiver, and a channel
  • c. a transmitter, a receiver, and a spectrum analyzer
  • d. a multiplexer, a demultiplexer, and a channel

ANS: B

5. Radians per second is equal to:

  • a. 2π x f
  • b. f x 2π
  • c. the phase angle
  • d. none of the above

ANS: A

6. The bandwidth required for a modulated carrier depends on:

  • a. the carrier frequency
  • b. the signal-to-noise ratio
  • c. the signal-plus-noise to noise ratio
  • d. the baseband frequency range

ANS: D

7. When two or more signals share a common channel, it is called:

  • a. sub-channeling
  • b. signal switching
  • c. SINAD
  • d. multiplexing

ANS: D

8. TDM stands for:

  • a. Time-Division Multiplexing
  • b. Two-level Digital Modulation
  • c. Time Domain Measurement
  • d. none of the above

ANS: A

9. FDM stands for:

  • a. Fast Digital Modulation
  • b. Frequency Domain Measurement
  • c. Frequency-Division Multiplexing
  • d. none of the above

ANS: C

10. The wavelength of a radio signal is:

  • a. equal to f ÷ c
  • b. equal to c ÷ λ
  • c. the distance a wave travels in one period
  • d. how far the signal can travel without distortion

ANS: C

11. Distortion is caused by:

  • a. creation of harmonics of baseband frequencies
  • b. baseband frequencies "mixing" with each other
  • c. shift in phase relationships between baseband frequencies
  • d. all of the above

ANS: D

12. The collection of sinusoidal frequencies present in a modulated carrier is called its:

  • a. frequency-domain representation
  • b. Fourier series
  • c. spectrum
  • d. all of the above

ANS: D

13. The baseband bandwidth for a voice-grade (telephone) signal is:

  • a. approximately 3 kHz
  • b. 20 Hz to 15,000 Hz
  • c. at least 5 kHz
  • d. none of the above

ANS: A

14. Noise in a communication system originates in:

  • a. the sender
  • b. the receiver
  • c. the channel
  • d. all of the above

ANS: D

15. "Man-made" noise can come from:

  • a. equipment that sparks
  • b. temperature
  • c. static
  • d. all of the above

ANS: A

16. Thermal noise is generated in:

  • a. transistors and diodes
  • b. resistors
  • c. copper wire
  • d. all of the above

ANS: D

17. Shot noise is generated in:

  • a. transistors and diodes
  • b. resistors
  • c. copper wire
  • d. none of the above

ANS: A

18. The power density of "flicker" noise is:

  • a. the same at all frequencies
  • b. greater at high frequencies
  • c. greater at low frequencies
  • d. the same as "white" noise

ANS: C

19. So called "1/f" noise is also called:

  • a. random noise
  • b. pink noise
  • c. white noise
  • d. partition noise

ANS: B

20. "Pink" noise has:

  • a. equal power per Hertz
  • b. equal power per octave
  • c. constant power
  • d. none of the above

ANS: B

21. When two noise voltages, V1 and V2, are combined, the total voltage VT is:

  • a. VT = sqrt(V1 x V1 + V2 x V2)
  • b. VT = (V1 + V2)/2
  • c. VT = sqrt(V1 x V2)
  • d. VT = V1 + V2

ANS: A

22. Signal-to-Noise ratio is calculated as:

  • a. signal voltage divided by noise voltage
  • b. signal power divided by noise power
  • c. first add the signal power to the noise power, then divide by noise power
  • d. none of the above

ANS: B

23. SINAD is calculated as:

  • a. signal voltage divided by noise voltage
  • b. signal power divided by noise power
  • c. first add the signal power to the noise power, then divide by noise power
  • d. none of the above

ANS: D

24. Noise Figure is a measure of:

  • a. how much noise is in a communications system
  • b. how much noise is in the channel
  • c. how much noise an amplifier adds to a signal
  • d. signal-to-noise ratio in dB

ANS: C

25. The part, or parts, of a sinusoidal carrier that can be modulated are:

  • a. its amplitude
  • b. its amplitude and frequency
  • c. its amplitude, frequency, and direction
  • d. its amplitude, frequency, and phase angle

ANS: D

COMPLETION

1. The telephone was invented in the year ____________________.

ANS: 1863

2. Radio signals first were sent across the Atlantic in the year ____________________.

ANS: 1901

3. The frequency band used to modulate the carrier is called the ____________________ band.

ANS: base

4. The job of the carrier is to get the information through the ____________________.

ANS: channel

5. The bandwidth of an unmodulated carrier is ____________________.

ANS: zero

6. The 'B' in Hartley's Law stands for ____________________.

ANS: bandwidth

7. The more information per second you send, the ____________________ the bandwidth required.

ANS: greater / larger / wider

8. In ____________________, you split the bandwidth of a channel into sub-channels to carry multiple

signals.

ANS: FDM

9. In ____________________, multiple signal streams take turns using the channel.

ANS: TDM

10. VHF stands for the ____________________ frequency band.

ANS: very high

11. The VHF band starts at ____________________ MHz.

ANS: 30

12. The UHF band starts at ____________________ MHz.

ANS: 300

13. A radio signal's ____________________ is the distance it travels in one cycle of the carrier.

ANS: wavelength

14. In free space, radio signals travel at approximately ____________________ meters per second.

ANS: 300 million

15. The equipment used to show signals in the frequency domain is the _________________________.

ANS: spectrum analyzer

16. Mathematically, a spectrum is represented by a ____________________ series.

ANS: Fourier

17. Disabling a receiver during a burst of atmospheric noise is called ____________________.

ANS:

noise blanking

blanking

18. For satellite communications, ____________________ noise can be a serious problem.

ANS: solar

19. Thermal noise is caused by the random motions of ____________________ in a conductor.

ANS: electrons

SHORT ANSWER

1. Name the five elements in a block diagram of a communications system.

ANS:

Source, Transmitter, Channel, Receiver, Destination

2. Name five types of internal noise.

ANS:

Thermal, Shot, Partition, 1/f, transit-time

3. Why is thermal noise called "white noise"?

ANS:

White light is composed of equal amounts of light at all visible frequencies. Likewise, thermal noise has equal power density over a wide range of frequencies.

4. What is "pink noise"?

ANS:

Light is pink when it contains more red than it does other colors, and red is at the low end of the visible spectrum. Likewise, pink noise has higher power density at lower frequencies.

5. Suppose there is 30 µV from one noise source that is combined with 40 µV from another noise source. Calculate the total noise voltage.

ANS:

50 µV

6. If you have 100 mV of signal and 10 mV of noise, both across the same 100-ohm load, what is the signal-to-noise ratio in dB?

ANS:

20 dB

7. The input to an amplifier has a signal-to-noise ratio of 100 dB and an output signal-to-noise ratio of 80 dB. Find NF, both in dB and as a ratio.

ANS:

20 dB, NF = 100

8. A microwave receiver has a noise temperature of 145 K. Find its noise figure.

ANS:

1.5

9. Two cascaded amplifiers each have a noise figure of 5 and a gain of 10. Find the total NF for the pair.

ANS:

5.4

10. Explain why you could use a diode as a noise source with a spectrum close to that of pure thermal noise. How would you control the amount of noise generated?

ANS:

When current flows through a diode, it generates shot noise that can be represented as a current source, the output of which is a noise current. The equation for the noise current is very similar to the equation for thermal noise voltage. Since the power in the shot noise is proportional to the diode current, controlling the diode current controls the noise power.

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake


Search! Type it and Hit Enter


We educate thousands of students a week in preparation for their licensure examinations. We provide professionals with materials for their lectures and practice exams. To help us go forward with the same spirit, contribution from your side will highly appreciated. Thank you in advance.


Labels:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget
Real Time Web Analytics