Communications Engineering Coaching Materials: Section 2 Module 5

This is the Section 2 Module 5 of the compiled Communications Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Communications books, past Board Exams Questions, Journals and the Internet.

Communications Coaching Materials: Section 2 Module 5

This is the Section 2 Module 5 of the compiled Communications Coaching Materials taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Electronic System and Technologies (EST), Communications Books, Journals and other Communications References. This particular Coaching Notes in Communications Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize each questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Communications Engineering Coaching: Section 2 Module 5

241. A data compression scheme that replaces repeated characters or bit patterns with a code indicating character or pattern and the number repetitions

ANSWER: Run-length coding

242. Lossless compression scheme generally looks for redundancies in the data for instance the string of zeros can be replaced with a code that tells the receivers the length of the string. What do you call this technique?

ANSWER: Run-length coding

243. Encryption of data is important to ensure its privacy. It is most commonly achieved by using a public-key encryption to transfer a key to be used in __________.

ANSWER: a symmetrical private key

244. It is the deviation of a wave as it passes an obstacle that passes through a small aperture

ANSWER: Diffraction

245. It is a television receiver design that uses mixing between the picture and sound carriers to generate the sound intermediate frequency.

ANSWER: Intercarrier sound

246. A spurious pattern or other distortion in a facsimile record copy caused by unwanted modulation products arising from the transmission of a carrier signal, and appearing in the form of a rectified baseband that interferes with the lower sideband of the carrier.

ANSWER: Kendall effect

Note: The Kendall effect occurs principally when the single-sideband width is greater than half of the facsimile carrier frequency.

247. It is the interchanging of the frequencies of carrier channels to accomplish specific purposes, such as to prevent feedback and oscillation, to reduce crosstalk, and to correct for a high frequency-response slope in the transmission line.

ANSWER: Frequency Frogging

248. About the Low earth orbit (LEO) satellite, the first problem is less important then it might seem. Shorter range results in much less propagation loss and removes the requirement for highly directional antenna. This makes antenna tracking less critical. In any case, if the antenna is mounted on a moving vehicle or person the direction to the satellite is constantly changing. Even with geostationary satellite. When real time communication is required, the only way to address the second problem is to use a __________ containing more than one satellite.

ANSWER: Constellation

249. It is the cheapest LAN configuration, and if one station fails the whole system fails.

ANSWER: Ring topology

250. A network station which all station attach to a common cable and the fastest LAN configuration.

ANSWER: Bus topology

251. Cellular radios that use FM has a maximum deviation of ___________.

ANSWER: +-12kHz

252. In the GSM system, a telephone number that us unique to a given user, worldwide

ANSWER: International Mobile Subscriber Identification (IMSI)

253. A frequency multiplier can be created by tuning the output circuit of a class C amplifier to a

ANSWER: multiple of the input frequency

254. The __________ is a variation on the discriminator. It greatly reduces sensitivity to amplitude variations, at the cost of a 50% reduction in output voltage.

ANSWER: radio detector

255. It is the time between the instant of going off-hook and the instant of receiving a dial tone.

ANSWER: dial-tone delay

256. The interfering beat frequency of 920 KHZ is between 3.58 MHz color sub carrier and ___________.

ANSWER: 4.5 MHz inter carrier sound

257. What does aspect ratio means?

ANSWER: ratio of screen width to its height

258. What happens in balance modulation if it is not properly balanced?

ANSWER: the carrier is transmitted

259. What is the sound characteristics related to a sonic time pattern?

ANSWER: Rhythm

260. In telephony, M88 loading coil (88mH loading coil) is placed at an interval of ___________ feet.

ANSWER: 9000

261. In telephony, the cable used for costumer loop in telephone exchanges, which has a round trip loop resistance of 170 ohm / 100 miles is __________.

ANSWER: AWG No. 22

262. Wireless internet service provider (WISPs) use WiFi technology to provide internet access to airports, hotels, convention centers, coffee shops, and other public places. When users are within the range of an antenna, WISPs offer access to the internet at speed up to __________Mbps.

ANSWER: 11

263. What service is provided by broadcast ISDN (B-ISDN) providers that offer a means of bidirectional end-to-end data transmission, in real time, between two subscribers or between a subscriber and the service provider called?

ANSWER: Conversational service

264. What is the data rate of WiMax?

ANSWER: 11 Mbps

265. What is the bit rate of GPRS?

ANSWER: 172.2 kbps

266. What is the other name of MPEG 7?

ANSWER: Multimedia Content Description Interface

267. Among the following materials used by the acoustic engineers, which has the highest absorption coefficient for sound wave?

ANSWER: Celotex

268. Which camera tube that has minimum lag?

ANSWER: Plumbicon

269. It reduces reverberation in studios by means of loudspeaker feedback system.

ANSWER: Ambiophony

270. If a broadcasting station is transmitting, but not modulating, what will be heard in the receiver of that tuned frequency?

ANSWER: Nothing

271. a closet which is terminating facilities which consists of key telephone system services, central offices, stations, and PBX, but there is no key telephone circuitry present

ANSWER: Satellite Closet

272. April 2002, the IEEE standard 802.16 Broadband Wireless Access (BWA) is __________.

ANSWER: WiMax

273. What is the GPRS uplink data rate?

ANSWER: 14 Kbps

274. What is the gamma of the picture tube of a TV

ANSWER: 2.2

275. A microwave tube that is a linear wave tube in which the interaction between the beam and the RF field is continuous is called

ANSWER: traveling wave tube

276. What is the optimum volume per person in churches?

ANSWER: 7.1 - 9.9

277. What is the optimum volume per person in cinemas?

ANSWER: 3.1

278. What is the South Korean version of WiMAx?

ANSWER: WiBRO

279. What is the other name for 3G?

ANSWER: UMTS

280. In GPS navigation system, how many satellites are there in one orbital plane?

ANSWER: 4 Satellites

281. What is the velocity factor of a coaxial cable wire?

ANSWER: 0.6 to 0.8

282. What is the typical range of velocity factor in transmission lines?

ANSWER: 0.5 to 0.9

283. Ribbon microphone is what type of microphone?

ANSWER: Pressure-gradient microphone

284. What is the exact frequency of the color burst signal?

ANSWER: 3.579545 MHz

285. What is the velocity of sound in wood?

ANSWER: 3300 m/s

286. In cellular radio, one base station cost approximately

ANSWER: $500,000 to $750,000

287. What is the disadvantage of using a fiber optic cable that is made of glass?

ANSWER: Brittleness

288. What is the advantage of using a fiber optic cable that is made of glass?

ANSWER: Less attenuation/ losses

289. GPS is a satellite navigation system consisting of 24 satellites. When was the first satellite was launched?

ANSWER: 1978

290. What are the microphones that has high Z output?

ANSWER: crystal, electret, condenser

291. What are the microphones that has low Z output?

ANSWER: dynamic, ribbon, carbon

292. What is the diagonal screen size of picture tube of 19CP4

ANSWER: 19 inches

293. It is one of the PCB techniques used to create special microwave transmission lines in which a flat conductor sandwiched between two ground planes

ANSWER: Stripline

294. What is the oldest semiconductor device used in microwave transmissions?

ANSWER: Point Contact

295. Antenna beam on a Geostationary Satellite that is adjusted to cover the whole earth.

ANSWER: Hemispheric Beam

296. In what year does the first satellite SPUTNIK I was launched?

ANSWER: 1957

297. All colors on the color test signal are modulated 75% except

ANSWER: gray

298. Satellite subsystem that monitors on board temperature and battery voltage ,then transmits this data back to ground station

ANSWER: TTC

299. Which of the following coaxial cable connectors is called the UHF connector?

ANSWER: PL 259

300. Which coaxial cable connector is least expensive and is widely used for TV sets, VCRs and Cable TV?

ANSWER: F type connector

Complete List of Communications Engineering Coaching Materials


Labels:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget