Communications Engineering Coaching Materials: Section 2 Module 3

This is the Section 2 Module 3 of the compiled Communications Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Communications books, past Board Exams Questions, Journals and the Internet.

Communications Coaching Materials: Section 2 Module 3

This is the Section 2 Module 3 of the compiled Communications Coaching Materials taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Electronic System and Technologies (EST), Communications Books, Journals and other Communications References. This particular Coaching Notes in Communications Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize each questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Communications Engineering Coaching: Section 2 Module 3

121. In Precise Positioning Service (PPS) of a GPS positioning service, What is the horizontal PPS Predictable Accuracy?

ANSWER: 22 meters

122. In Precise Positioning Service (PPS) of a GPS positioning service, What is the vertical PPS Predictable Accuracy?

ANSWER: 27.7 meters

123. In Precise Positioning Service (PPS) of a GPS positioning service, What is the time (UTS) PPS Predictable Accuracy?

ANSWER: 200 nanoseconds

124. In Standard Positioning Service (SPS) of a GPS positioning service, What is the horizontal SPS Predictable Accuracy?

ANSWER: 100 meters

125. In Standard Positioning Service (SPS) of a GPS positioning service, What is the vertical SPS Predictable Accuracy?

ANSWER: 156 meters

126. In Standard Positioning Service (SPS) of a GPS positioning service, What is the time (UTS) SPS Predictable Accuracy?

ANSWER: 340 nanoseconds

127. A three-minute music file that is compressed into MP3 format will have a file size of

ANSWER: 3 Mb

128. A three-minute music file that is compressed into WAV format will have a file size of

ANSWER: 30 Mb

129. In the IMT 2000 system standard, what does "2000" mean?

ANSWER: both means the year that the system is implemented and its approximate frequency assignment

130. It is a table showing the pre-calculated position of satellite at any given time

ANSWER: Ephemeris

131. What is the currently used internet protocol?

ANSWER: IPv4

132. This internet protocol has much larger address space that allows greater flexibility in assigning addresses and is able to support 128 bit of addresses.

ANSWER: IPv6

133. What helps protect fiber against degradation caused by moisture?

ANSWER: Cabling

134. In cellular system, typically how many cells in the frequency reuse plan format?

ANSWER: 7

135. What is the typical beam width of horn antenna?

ANSWER: 10 degrees to 60 degrees

136. In acoustics, what is the pleasant combination of sound intervals?

ANSWER: Consonant Interval

137. In acoustics, what is the unpleasant combination of sound intervals?

ANSWER: Discordant Interval

138. Refers to any sonic, infrasonic or ultrasonic wave which is emitted form electronic product as a result of the operation of an electronic circuit in such product

ANSWER: Radiation

139. What is the science of measuring light that is visible to the human eye?

ANSWER: Photometry

140. What is the typical range of vidicon dark current?

ANSWER: 0.2 microampere

141. What might be the typical range of mobile-to-mobile?

ANSWER: 1 to 10 miles

142. What is the typical noise figure of FET and MESFET used at microwave frequency?

ANSWER: 2 dB or less

143. Why does a high Q circuit discriminate against harmonics?

ANSWER: because of purer sine wave ac

144. What do you call the portion of the horizontal blanking pulse before the sync pulse?

ANSWER: Front Porch

145. What is the typical bandwidth of single mode step index fiber

ANSWER: 50 to 100 Ghz/km

146. RF radiation damage to cells of reproductive tissues

ANSWER: Genetic

147. RF radiation dmage to other than the cells of reproductive tissues

ANSWER: Somatic

148. HDTV is in rectangular form and contains ___________ times more information than the current TV.

ANSWER: 5

149. In radio communication, what do you call a point on a line, between the earth's center and an observer, located farther from the earth center than point?

ANSWER: Nadir

150. The velocity of geostationary orbit satellite is

ANSWER: 6879 statute miles per hour

151. Cable TV companies collect signals and programs from many sources in a facility called __________.

ANSWER: Head End

152. What is the maximum power rating of CB (Citizens Band) J3E transmitter?

ANSWER: 4W

153. What is the maximum power rating of CB (Citizens Band) A3E transmitter?

ANSWER: 12W PEP

154. If mobile phone loses its signal, the transmitter will retransmit after

ANSWER: 1 to 5 seconds

155. How far must the distance between the microphone and the mouth of the user?

ANSWER: 2 inches

156. It is a device used to measure an individual's exposure to a hazardous environment

ANSWER: Dosimeter

157. A system where cables and wires are placed within the ceiling space and poked up through the fire resistant floor structure to the office or room above

ANSWER: Poke Through

158. The typical transmit power for cell site is

ANSWER: 10 W to 50 W

159. What is the effective height of the antenna?

ANSWER: 1/2 to 2/3 of the actual height of the antenna

160. A signaling path provided by a cable television system to relay to subscriber terminals television broadcast programs that are received off-the-air or are obtained by microwave or by direct connection to a television broadcast station.

ANSWER: Class I Cable Television Channel

161. A signaling path provided by a cable television system to deliver to subscriber terminals television signals that are intended for reception by a television broadcast receiver without the use of an auxiliary decoding device and which signals are not involved in broadcast transmission path.

ANSWER: Class II Cable Television Channel

162. A signaling path provided by a cable television system to deliver to subscriber terminal signals that are intended for reception by equipment other than a television broadcast receiver only when used with auxiliary equipment.

ANSWER: Class III Cable Television Channel

163. A signaling path provided by a cable television system to transmit signals of any type from a subscriber terminal to another point in the cable television system.

ANSWER: Class IV Cable Television Channel

164. Which of the following identifies the maximum transmitted power level of a mobile phone?

ANSWER: Station Class Mark (SCM)

165. Why tropospheric ducting is not used very much in practical communication system

ANSWER: because it is not reliable

166. Which of the following is the last stage of the AM transmitter?

ANSWER: PA (Power Amplifier)

167. What is the efficiency of the parabolic antenna?

ANSWER: 55%

168. What is the total noise in the absence of the information (intelligent signal)

ANSWER: Background noise

169. What is the data rate of enhanced Bluetooth (2.0)?

ANSWER: 2.1 MHz

170. What is the typical power rating of most Bluetooth devices?

ANSWER: 1mW

171. In the generator, which one is grounded in order to reduce the radio frequency noise?

ANSWER: armature

172. What is the maximum VF tone that may be fed to a voice signal?

ANSWER: +6 VU

173. In one atmospheric pressure, what is the velocity of sound in steel?

ANSWER: 5150 m/s

174. The electronic serial number (ESN) assigned at the factory of cellular mobile phone consists of __________ bits.

ANSWER: 32

175. The average voltage of a 3.58 MHz modulated chrominance signal in TV receivers is __________.

ANSWER: the brightness of the color

176. Antennas with microstrip in PCBs

ANSWER: Patch antenna

177. What is the wavelength range of sunlight?

ANSWER: 300 nm to 2000 nm

178. What is the peak wavelength of sunlight?

ANSWER: 500 nm

179. Radio system that was developed to provide ng high speed packet data access for GSM network

ANSWER: GPRS

180. A 3G wireless system can increase its network capacity by ___________ percent as compared to lower generation wireless system.

ANSWER: 70%

Complete List of Communications Engineering Coaching Materials


Labels:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget