Communications Engineering Coaching Materials: Section 2 Module 1

This is the Section 2 Module 1 of the compiled Communications Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Communications books, past Board Exams Questions, Journals and the Internet.

Communications Coaching Materials: Section 2 Module 1

This is the Section 2 Module 1 of the compiled Communications Coaching Materials taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Electronic System and Technologies (EST), Communications Books, Journals and other Communications References. This particular Coaching Notes in Communications Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize each questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Communications Engineering Coaching: Section 2 Module 1

1. It is the scientist who is engaged in the study in the field of acoustics

ANSWER: Acoustician

2. Who coined the term "cyberspace?"

ANSWER: William Gibson

3. For educational purposes, who is the person who first discovered/ invented the telephone?

ANSWER: Antonio Meucci

4. What is the frequency of the middle C?

ANSWER: 262 Hz

5. What is the frequency of the upper side/ above middle C?

ANSWER: 524 Hz

6. It is the loudness level (in PHON) of a watch ticking.

ANSWER: 20 PHON

7. What is the maximum limit time of exposure on sound levels between 100 dB and 110 dB?

ANSWER: 20 minutes

8. What is the colloquial name for the term "Thin Ethernet"?

ANSWER: Cheapernet

9. Local Multipoint Distribution Service (LMDS) operates at what frequency range?

ANSWER: 27 - 31 GHz

10. A video signal that has no sync signal is what you called

ANSWER: Non-composite Video Signal

11. It is the gas that is used in jet engines.

ANSWER: Hydrazine

12. A satellite is put into final geosynchronous orbit from its transfer orbit by firing the __________.

ANSWER: apogee kick motor

13. A terrestrial communications channel linking an earth station to a local switching network or population center

ANSWER: Backhaul

14. Polytetrafluoroethylene is also known as

ANSWER: Teflon

15. For SSB transmitter, the average power is typically __________ of the peak envelope power, with a typical human speech

ANSWER: ¼ to 1/3

16. It is often called text messaging, is a means of sending short messages to and from mobile phones.

ANSWER: The Short Message Service (SMS)

17. North American type of sound file as a substitute for MP3

ANSWER: AC-3 Dolby

18. A table showing the pre-calculated position of satellite at any given time

ANSWER: Ephemeris

19. How many Horizontal scanning lines are there in HDTV?

ANSWER: 1125

20. How long that a GPS satellite completes its orbit?

ANSWER: 12 hrs

21. What is the other term for parity check?

ANSWER: Vertical Redundancy Check

22. What is the other name for single button microphone?

ANSWER: Carbon Button

23. Instrument that is used in measuring the virtual height of ionosphere

ANSWER: Ionosonde

24. An instrument used to measure relative height, layers in the ionosphere regarding wave propagation?

ANSWER: Ionosonde

25. In a trapezoid modulation, 100% modulation will result to what waveform?

ANSWER: triangular waveform

26. It is the type of navigation that is based in Newton's Law of motion

ANSWER: Inertial Navigation

27. What type of navigation system that currently used in aircraft, submarines, spacecraft and guided missiles.

ANSWER: Inertial Navigation System

28. What is the successor of Bluetooth?

ANSWER: Lisbon

29. What is the successor of Bluetooth after Lisbon?

ANSWER: Seattle

30. Carrier freq is also known as

ANSWER: rest freq

31. Who developed the superheterodyne receiver

ANSWER: Edwin Armstrong

32. When the angle of incidence is equal to the angle of refraction, the light in the fiber optics is in what direction

ANSWER: along the normal path

33. What refers to the sampling of analog signal using a sample and hold circuit, such that the sample has the same amplitude for its whole duration

ANSWER: flat top sample

34. What is the antenna height of a CB (Citizen Band) radio?

ANSWER: 60 ft above the ground and 20 above the building

35. What is the nearest star in the solar system

ANSWER: proxima centauri

36. A rocket has two satellites, the smaller will continue to propel in the space after the bigger satellite has been launched. What do you call this bigger satellite

ANSWER: initial payload

37. What antenna is used in radar?

ANSWER: horn with parabolic reflector which rotates 360 degree

38. What is the distance which needs a repeater in the microwave communication

ANSWER: 40 km

39. Terrestrial microwave antennas has an input and output impedance of ________ ohms.

ANSWER: 50

40. Radio format that uses Mpeg 4 video compression

ANSWER: Divx

41. What is the typical value of velocity factor of an open wire transmission line?

ANSWER: 0.9

42. Type of resistor use to reduced flicker noise voltage (0.02 to 0.2 mV)

ANSWER: metal film

43. In 2002, a standard for (BWA) Broadband Wireless Access was introduced and in the IEEE standard it is more commonly known as 802.16. This also refers to

ANSWER: WiMax

44. The current digital video specification that used video compression

ANSWER: MPEG 4

45. 802.15.4 also known as

ANSWER: Zigbee

46. In radio communication, what is the point on a line between the earth’s center and an observer, located further from the earth’s center on a point?

ANSWER: Nadir

47. A camera tube that is formed from lead oxide (PbO)

ANSWER: Plumbicon

48. What part of visible spectrum where camera pick up that has the greatest output?

ANSWER: Yellow Green

49. In a telephone channel, if the total via net loss of a given trunk circuits exceeds approximately 2.5 dB, a device known as ___________ is inserted.

ANSWER: Echo Suppressor

50. In CMTS, the frequency separation between forward and reverse channel is

ANSWER: 45 MHz

51. Helical antennas are often used for satellite tracking at VHF because of the

ANSWER: Faraday effect

52. What formula is used to calculate the overall noise performance if receiver or of multiple state of RF amplification?

ANSWER: Friis Formula

53. What is IEEE standard for WiFi?

ANSWER: 802.11b

54. High definition TV picture contains about 5 times as much info as the present NTSC TV.

55. Communication antenna used with rotating satellite which the antenna is continuously adjusted with respect to the satellite so that the antenna illuminates a certain part of the earth surface.

ANSWER: Despun antenna

56. An acoustic scale whose intervals are exactly consonant

ANSWER: diatonic

57. What is the typical value of velocity factor of a twin lead transmission line?

ANSWER: 0.8

58. What is the typical value of velocity factor of a open wire transmission line?

ANSWER: 0.9

59. Radio blackout on the entire sunlit side of the Earth lasting for a number of hours

ANSWER: R5

60. Severe HF radio communications blackout occurs mostly on the sunlit side of Earth for one to two hours

ANSWER: R4

Complete List of Communications Engineering Coaching Materials


Labels:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget