Electronics Engineering Coaching Materials: Section 1 Module 6

This is the Section 1 Module 6 of the compiled Electronics Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Electronics books, past Board Exams Questions, Journals and the Internet.

Electronics Coaching Materials: Section 1 Module 6

This is the Section 1 Module 6 of the compiled Electronics Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Electronics books, past Board Exams Questions, Journals and other Electronics References. This particular Coaching Notes in Electronics Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize each questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Electronics Engineering Coaching: Section 1 Module 6

251. The number of pole pairs required to established a rotating magnetic field in a multiphase motor stator is determined by which of the following factors?

ANS. THE NUMBER OF PHASES

252. In most alternators, the output voltage is controlled by adjusting the

ANS. FIELD VOLTAGE

253. The starting torque a simple squirrel cage motor is ______.

ANS. LOW

254. When an un biased PN junction formed, a ________ exists

ANS. CONTACT POTENTIAL

255. All components and interconnection are formed on or within a single substrate in which of the following units

ANS. INTEGRATED CIRCUIT

256. In a three-phase induction motor, which is false

ANS. AS THE ROTOR IS LOADED, THE SLIP DECREASES

257. Assemblies are made up EXCLUSIVELY of discrete electronic parts are classified as

ANS. MINIATURE ELECTRONICS CIRCUITS

258. A neon lamp moved parallel to a two wire parallel transmission line will glow at its brightest at which of the following points

ANS. MAXIMUM VOLTAGE POINTS

259. What components causes a generator to produce a DC voltage instead of an AC voltage at its output

ANS. THE COMMUTATOR

260. What is meant by the term tinning?

ANS. COATING THE MATERIAL TO BE SOLDERED WITH A LIGHT COAT OF SOLDER

261. Which has the greatest effect on the figure of merit on the circuit?

ANS. RESISTANCE

262. PN junction are protected from contamination during the fabrication process by which of the following materials

ANS. OXIDE

263. A voltmeter should be connected in an electrical circuit in what manner?

ANS. PARALLEL TO THE LOAD

264. Which of the following configurations extends the range of a voltmeter?

ANS. A RESISTOR IN SERIES WITH THE METER MOVEMENT

265. What is normally the front-to-back ratio of a power rectifier?

ANS. 10:1

266. What is the normally the front-to-back ratio of a signal diode?

ANS. 300:1

267. The number of characters in a record

ANS. RECORD LENGTH

268. The range sweep in a range gate generator is started at the same time the transmitter fires.

ANS. SYNCHRONIZER

269. In a pulse radar system, what component controls timing throughout the system?

ANS. SYNCHRONIZER

270. The frequency-measuring capability a digital multimeter can be extended using which of the following device.

ANS. AN RF PROBE

271. Interconnection of two or more branches.

ANS. NODE

272. A node with no division of current

ANS. SIMPLE NODE

273. A node in which KCL is applicable.

ANS. PRINCIPAL NODE

274. An LC bridge that can measure self inductance.

ANS. MAXWELL-WIEN BRIDGE

275. Which of the following terms is defined as the amount of load a machine can turn?

ANS. TORQUE

276. The UJT has which of the following advantage over the conventional transistor?

ANS. INCREASED TEMPERATURE STABILITY

277. A module which is difficult to repair because it is completely imbedded in solid material is one which has been_____.

ANS. ENCAPSULATED

278. How should a single lace be started?

ANS. WITH A SQUARE KNOT AND TWO MARLING HITCHES

279. Which of the following will apply to a moving coil instrument?

ANS. EVEN SCALE MEASURING DC

280. Which of the following will apply to a moving coil rectifier instrument?

ANS. EVEN SCALE MEASURING AC

281. Which of the following will apply to a moving iron instrument?

ANS. UNEVEN SCALE MEASURING DC/AC

282. An instrument constructed to measure the number of tons within a medium (which we will consider to be gaseous. But can also be solid or liquid)

ANS. IONIZATION CHAMBER

283. A brushless, synchronous electric motor that can divide a full rotation into a large number of steps.

ANS. STEPPER MOTOR

284. A method of curve fitting using linear polynomials heavily employed in mathematics particularly numerical analysis and numerous application computer graphics.

ANS. LINEAR INTERPOLATION

285. The simplest of all gas filled radiation detectors, and is used for the detection or measurement of ionization radiation.

ANS. IONIZATION CHAMBER

286. The semiconductor doping impurities arsenic, antimony, and bismuth are classified as what type of impurities?

ANS. PENTAVALENT

Complete List of Electronics Engineering Coaching Materials


Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget