Electronics Engineering Coaching Materials: Section 1 Module 5

This is the Section 1 Module 5 of the compiled Electronics Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Electronics books, past Board Exams Questions, Journals and the Internet.

Electronics Coaching Materials: Section 1 Module 5

This is the Section 1 Module 5 of the compiled Electronics Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Electronics books, past Board Exams Questions, Journals and other Electronics References. This particular Coaching Notes in Electronics Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize each questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Electronics Engineering Coaching: Section 1 Module 5

201. A compound of the elements gallium and arsenic used in the manufacture of devices such as microwave frequency integrated circuits, monolithic microwave integrated circuits, infrared LED, laser diode, solar cells and optical window.

ANS. GALLIUM ARSENIDE

202. A resistor marking of 4k7 has what value?

ANS.4.7 KOHM

203. If the inputs of the OR gate are inverted with NOT gates, the overall gate is.

ANS. NAND GATE

204. A paper capacitor generally has a shorter service life than most other types of capacitor. This is a ____ statement.

ANS. FALSE

205. Voltage drop is____

ANS. DIFFERENCE IN POTENTIAL BETWEEN TWO POINT

206. The slip speed of an induction motor is 100% until the rotor moves and then falls to a ____.

ANS. LOW VALUE

207. A relay can be used to_____.

ANS. DECREASE THE CURRENT IN A CIRCUIT

208. Flow calorimeters are classified by the type of measurement performed, the type of heating used, and what other characteristic?

ANS. TYPE OF CIRCULATION USED

209. Capacitance of a variable capacitor is maximum at

ANS. MOVABLE PLATES ARE CLOSE TOGETHER

210. There is an attractive force between two parallel conductors when the current in them is

ANS. OPPOSITE IN DIRECTION

211. The speed in a generator is doubled while the flux is constant the generator EMF is

ANS. DOUBLE

212. Intrinsic semiconductor have

ANS. COVALENT BONDS FORMING A TETRAHEDRAL STRUCTURE

213. If you are preparing to single lace conductors, what total length must the lacing be in a relationship be to the longest conductor

ANS. 2 AND ONE HALF TIMES THE LENGTH

214. What causes the process called junction recombination to occur when N type and P type materials are joined together

ANS. DIFFUSION OF ELECTRONS AND HOLES MOVING ACROSS THE JUNCTION IN THE TWO MATERIAL

215. At typical silicon wafer has approximately (a) what diameter and (b) what thickness?

ANS. (A) 2 INCHES (B) 0.01-0 .02

216. Each satellite in the iridium satellite network has how many spot beams?

ANS. 48

217. False regarding a three phase induction motor

ANS. THE SYNCHRONOUS SPEED IS INVERSELY PROPORTIONAL TO THE NUMBER OF POLES

218. In pure silicon

ANS. THE HOLES AND THE ELECTRONS EXIST IN EQUAL NUMBERS

219. Effect of air gap in a magnetic circuit is

ANS. INCREASE THE RELUCTANCE

220. All logic gates are made up of

ANS. TRANSISTORS

221. Of the following tests, which is the most valid for checking a diode

ANS. A DYNAMIC ELECTRICAL CHECK WITH A DIODE TEST SET

222. Transformer secondary current is greater than the primary current in a step up transformer, this statement is a_______ statement

ANS. FALSE

223. The most complex to produce and difficult to repair printed circuit boards are those made using which of the following methods

ANS. LAYER BUILD UP METHOD

224. What part of a synchro provides a part for external connection?

ANS. TERMINAL BOARD

225. When a capacitor is connected to a ac supply, the current

ANS. LEADS THE VOLTAGE BY 90 DEGREES

226. What term defines the capacity of a soldering iron to generate and maintain a satisfactory soldering temperature while giving up heat to the joint being soldered?

ANS. THERMAL INERTIA

227. A battery consist of a

ANS. NUMBER OF CELLS

228. What term is used to describe current pulses that flow in the same direction

ANS. PULSATION DIRECT CURRENT

229. Which of the following test equipment is most accurate for measuring DC voltages

ANS. DIFFERENTIAL VOLTMETER

230. In series mound generator running at constant speed as the load current increases

ANS. THE TERMINAL VOLTAGE INCREASES

231. What type of bias is constant and improves thermal stability

ANS. COMBINATION BIAS

232. The greater the internal resistance of a cell

ANS. THE LESS TERMINAL POWER DISSIPATION

233. A function table

ANS. IS LIKE A TRUTH TABLE FOR SEQUENTIAL CIRCUITS

234. Elements penetrate the semiconductor substrate in (a) What type of IC but (b) do NOT penetrate the substrate in what type of IC

ANS. (A) DIFFUSED (B) EPITAXIAL THE END USERS AND THE NETWORK

235. Vibrating reed meters and moving disc meters are primarily used to measure which of the following values:

ANS. THE ROTATIONAL SPEED OF THE SYNCHRONOUS

236. What are the 2 general classifications of synchro system?

ANS. TORQUE AND CONTROL

237. Why is flux used in the soldering process?

Ans. IT ACTS AS A CLEANING AGENT TO REMOVE OXIDE

238. What type of AC motor uses a combination of inductance and capacitance to apply out-of-phase currents to the start windings

ANS. SPLIT-PHASE INDUCTION

239. The ability of a spectrum analyzer to resolve signals is limited by which of the following factors

ANS. THE NARROWEST BANDWIDTH OF THE SPECTRUM ANALYZER

240. Capacitance is a ratio of:

ANS. POTENTIAL DIFFERENCE BETWEEN PLATES TO THE THICKNESS

241. Why is a lacing shuttle used when conductors are laced in bundles

ANS. IT HELPS PREVENT THE CORD OR TAPE FROM FOULING

242. The process of causing the pressure in a liquid filled container to be reduced below the vapor pressure of the liquid causing the liquid to evaporate at a lower temperature than the normal

ANS. VACUUM EVAPORATION

243. Materials that are engineered materials made from two or more constituent materials made with significantly different physical or chemical properties which remains separate and distinct on a macroscopic level within the finished structure.

ANS. COMPOSITE MATERIAL

244. Vacuum evaporation and cathode sputtering are two methods used to produce which of the following types of components

ANS. THIN FILM

245. Which of the following types of synchro devices provides a mechanical output?

ANS. TORQUE RECEIVER

246. What is the most common range of value selected for a power supply choke?

ANS. 1-20 HENRIES

247. An alternator using a gas turbine as a prime mover should have what type of rotor?

ANS. TURBINE DRIVEN

248. Refers to the total opposition to current

ANS. IMPEDANCE

249. Which of the following is an advantage of using a current probe?

ANS. IT SENSES CURRENT BY INDUCTION WITHOUT BEING CONNECTED DIRECTLY INTO THE CIRCUIT

250. If the flux per pole of an AC generator is increased, the speed

ANS. DECREASES

Complete List of Electronics Engineering Coaching Materials


Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget