Electronics Engineering Coaching Materials: Section 1 Module 4

This is the Section 1 Module 4 of the compiled Electronics Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Electronics books, past Board Exams Questions, Journals and the Internet.

Electronics Coaching Materials: Section 1 Module 4

This is the Section 1 Module 4 of the compiled Electronics Coaching Materials taken from different sources including but not limited to Electronics books, past Board Exams Questions, Journals and other Electronics References. This particular Coaching Notes in Electronics Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize each questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Electronics Engineering Coaching: Section 1 Module 4

151. What inductor is used at frequencies of 95 MHZ.

ANS. AIR CORE

152. Regulator that dissipates less power and less heat.

ANS. SWITCHING REGULATOR

153. Period of time which the oscilloscope cannot trigger.

ANS. TRIGGER HOLD OFF

154. A good form of inductor at FM

ANS. AIR CORE

155. Set of programs that lies between application software and the computer hardware.

ANS. OPERATING PROGRAM

156. Instrumentation amplifiers are used in_____.

ANS. HIGH NOISE ENVIRONMENT

157. What type of indicating device is usually installed in the stator circuit of a torque synchro system.

ANS. AN OVERLOAD INDICATOR

158. ____ is the process of making a material “passive” in relation to another material prior to using the material together.

ANS. PASSIVATION

159. In the context of corrosion, _____ is the spontaneous formation of a hard non reactive surface film that inhibits further corrosion. This layer is usually an oxide or nitride that is a few molecules thick.

ANS. PASSIVATION

160. Two conductors with insulator between them is called_____.

ANS. CONDENSER (OLD NAME)/ CAPACITOR (NEW NAME)

161. Chemical reactions that release energy are called exothermic reactions; ____ is an example of exothermic reaction.

ANS. FREEZING

162. This bridge is often used in laboratories to measure both capacitances and inductive circuits at higher frequencies.

ANS. RADIO FREQUENCY BRIDGE

163. Is sometimes called Maxwell – wien bridge and is used to measure an unknown inductance with a standard capacitance.

ANS. MAXWELL BRIDGE

164. A four arm alternating current bridge used to measure self inductance in terms of capacitance and resistance; bridge balance is independent of frequency.

ANS. OWEN BRIDGE

165. A graph of the thermodynamic properties of moist air at a constant pressure, such as wet bulb temperature and dry bulb temperature.

ANS. PSYCHROMETRIC CHART

166. The liberation or absorption of heat when an electric current flows from a warmer to a cooler part of a conductor is called ______.

ANS. THOMSON EFFECT

167. A certain condition wherein a nucleon can be stimulated to emit a very sharply defined beams of gamma rays.

ANS. MOSSBAUER EFFECT

168. Which of the following type of test equipment is classified as off-line automatic test equipment.

ANS. VERSATILE AVIONIC SHOP TEST (VAST)

169. Which of the following terms describing the first remainder when converting decimal number to other bases.

ANS. LSD

170. How do you connect a voltmeter in a circuit?

ANS. IN PARALLEL

171. How do you increase the range of a voltmeter?

ANS. INSERT A HIGH RESISTANCE IN SERIES WITH THE METER

172. As a rule of thumb, power rectifier can operate satisfactorily with front to back ratio or the back to front ratio of.

ANS. 10 TO 1

173. As a rule of thumb, signal diode can operate satisfactorily with front to back ratio or the back to front ratio of.

ANS. 300 TO 1

174. What maintains a more constant speed under varying load conditions than a series motor.

ANS. SHUNT MOTOR

175. A filter which allows a narrow band of frequencies to pass through the circuit and rejects or attenuates frequencies which are either higher or lower than the desired frequency.

ANS. BANDPASS FILTER

176. A circuit that is used to block the passage of current for a narrow band of frequencies, while allowing current to flow at all frequencies above or below the this band. This type of filter is also known as a band suppression or band reject.

ANS. BANDSTOP FILTER

177. What theorem is used in solving electrical circuits with several voltage sources?

ANS. SUPERPOSITION

178. What is the process of determining the magnitude of something in terms of a recognized standard?

ANS. MEASUREMENT

179. A variable positive regulator.

ANS. 317

180. What is the efficiency of a full wave rectifier?

ANS. 81.2%

181. The value at any instant of time.

ANS. INSTANTANEOUS VALUE

182. In carbon zinc battery, zinc serves as the _____.

ANS. NEGATIVE CATHODE

183. The electronic the electronic transfer from one stage to another is called_____.

ANS. COUPLING

184. Who discovered the magnetic effect?

ANS. HANS CHRISTIAN OERSTED

185. One coulomb of charge has how many electrons.

ANS. 6.25 X10^18

186. Energy gap of a semiconductor is?

ANS. 1 EV

187. What is the typical range of resistivity of semiconductor diode?

ANS. 10X10^4

188. What do you call a semiconductor that is doped with both donor and acceptor impurities?

ANS. COMPENSATED SEMICONDUCTOR

189. The resistance of a semiconductor is known as?

ANS. BULK RESISTANCE

190. What is the maximum theoretical efficiency of a solar cell?

ANS. 22%

191. An advantage of alkaline cell over a zinc carbon cell

ANS. AN ALKALI CELL WORKS AT LOWER TEMPERATURE

192. To deposit highly reactive material into a substrate, which of the following method is used?

ANS. VACUUM EVAPORATION

193. Which breakdown theory is explains the action that takes places in a heavily doped PN junction with a reverse bias below 5 volts.

ANS. ZENER EFFECT

194. The UJT conducts from base1 to (a) what point when it is forward biased and from (b) what point to base 2 when it is reversed biased?

ANS. (A) EMITTER (B) EMITTER

195. The MOSFET is normally constructed so that it operates in either the depletion mode or the enhancement mode. The depletion mode MOSFET (a) uses what type of bias and (b) has what type of doped channel to cause a depletion of current carriers in the channel?

ANS. (A) REVERSE (B) HEAVILY

196. Which of the following circuits that is required in a multispeed servo system is NOT required in a single speed servo system?

ANS.SYNCHRONIZER

197. Which of the following devices can be used as a position sensor in a servo system?

ANS. POTENTIOMETER

198. In 74LSxxx, LS means

ANS. LOW POWER SCHOTTKY

199. The size of empty folder is approximately

ANS. 1KB

200. Which is not a solid?

ANS. SUPERCRITICAL

Complete List of Electronics Engineering Coaching Materials


Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget