MCQs in Introduction to Data Communications and Networking

MCQs in Introduction to Datacom and Networking from the book Data Communications and Networking 4th Edition by Behrouz A. Forouzan. Reviewer in Electronics Systems and Technologies (Communications Engineering).

Multiple choice questions for Intro to Datacom and Networking

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 1: Introduction to Datacom and Networking from the book Data Communications and Networking by Behrouz A. Forouzan. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Below are the samples multiple choice types of questions that you can answer to assess what you already learned about the Introduction of Data Communications and Networking at this point.

Begin and Good luck!

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. There are ______________ Internet service providers.

  • A) regional
  • B) local
  • C) national and international
  • D) all of the above

ANS: D

2. ______ refers to the physical or logical arrangement of a network.

  • A) Topology
  • B) Mode of operation
  • C) Data flow
  • D) None of the above

ANS: A

3. A ______ is a data communication system spanning states, countries, or the whole world.

  • A) MAN
  • B) WAN
  • C) LAN
  • D) none of the above

ANS: B

4. A _______ connection provides a dedicated link between two devices.

  • A) primary
  • B) multipoint
  • C) point-to-point
  • D) secondary

ANS: C

5. Which topology requires a multipoint connection?

  • A) Bus
  • B) Star
  • C) Mesh
  • D) Ring

ANS: A

6. A ________ is a set of rules that governs data communication.

  • A) protocol
  • B) forum
  • C) standard
  • D) none of the above

ANS: A

7. In a ______ connection, two and only two devices are connected by a dedicated link.

  • A) multipoint
  • B) point-to-point
  • C) (a) and (b)
  • D) none of the above

ANS: B

8. The information to be communicated in a data communications system is the _______.

  • A) Medium
  • B) Protocol
  • C) Message
  • D) Transmission

ANS: C

9. ________ defines how a particular pattern to be interpreted, and what action is to be taken based on that interpretation.

  • A) Syntax
  • B) Semantics
  • C) Timing
  • D) None of the above

ANS: B

10. Frequency of failure and network recovery time after a failure are measures of the _______of a network.

  • A) Performance
  • B) Security
  • C) Reliability
  • D) Feasibility

ANS: C

11. A television broadcast is an example of _______ transmission.

  • A) half-duplex
  • B) simplex
  • C) full-duplex
  • D) automatic

ANS: B

12. Data flow between two devices can occur in a _______ way.

  • A) simplex
  • B) half-duplex
  • C) full-duplex
  • D) all of the above

ANS: D

13. _______ are special-interest groups that quickly test, evaluate, and standardize new technologies.

  • A) Standards organizations
  • B) Regulatory agencies
  • C) Forums
  • D) All of the above

ANS: C

14. Which agency developed standards for physical connection interfaces and electronic signaling specifications?

  • A) ISO
  • B) ITU-T
  • C) ANSI
  • D) EIA

ANS: D

15. A _______ is a data communication system within a building, plant, or campus, or between nearby buildings.

  • A) LAN
  • B) MAN
  • C) WAN
  • D) none of the above

ANS: A

16. _______ refers to two characteristics: when data should be sent and how fast it can be sent.

  • A) Semantics
  • B) Timing
  • C) Syntax
  • D) none of the above

ANS: B

17. This was the first network.

  • A) CSNET
  • B) NSFNET
  • C) ARPANET
  • D) ANSNET

ANS: C

18. Devices may be arranged in a _____ topology.

  • A) mesh
  • B) ring
  • C) bus
  • D) all of the above

ANS: D

19. _______ is the protocol suite for the current Internet.

  • A) UNIX
  • B) NCP
  • C) TCP/IP
  • D) ACM

ANS: C

20. ________ is a collection of many separate networks.

  • A) A WAN
  • B) An internet
  • C) A LAN
  • D) None of the above

ANS: B

21. In a ________ connection, three or more devices share a link.

  • A) point-to-point
  • B) multipoint
  • C) (a) and (b)
  • D) none of the above

ANS: B

22. Which organization has authority over interstate and international commerce in the communications field?

  • A) FCC
  • B) IEEE
  • C) ITU-T
  • D) ISOC

ANS: A

23. In the original ARPANET, _______ were directly connected together.

  • A) routers
  • B) host computers
  • C) networks
  • D) IMPs

ANS: D

24. Communication between a computer and a keyboard involves ______________ transmission.

  • A) simplex
  • B) half-duplex
  • C) full-duplex
  • D)  automatic

ANS: A

25. Which topology requires a central controller or hub?

  • A) Mesh
  • B) Bus
  • C) Star
  • D) Ring

ANS: C

26. The _______ is the physical path over which a message travels.

  • A) Protocol
  • B) Signal
  • C) Medium
  • D) All the above

ANS: C

27. In a _______ connection, more than two devices can share a single link.

  • A) multipoint
  • B) point-to-point
  • C) primary
  • D) secondary

ANS: A

28. _______ refers to the structure or format of the data, meaning the order in which they are presented.

  • A) Semantics
  • B) Syntax
  • C) Timing
  • D) All of the above

ANS: B

29. An unauthorized user is a network _______ issue.

  • A) Security
  • B) Reliability
  • C) Performance
  • D) All the above

ANS: A

30. ________ is an idea or concept that is a precursor to an Internet standard.

  • A) RCF
  • B) ID
  • C) RFC
  • D) none of the above

ANS: C

31. In _______ transmission, the channel capacity is shared by both communicating devices at all times.

  • A) simplex
  • B) half-duplex
  • C) full-duplex
  • D) half-simplex

ANS: C

Check your work.

Complete List of Chapter Quiz in Data Communications and Networking

Download File in PDF



Search! Type it and Hit Enter


We educate thousands of students a week in preparation for their licensure examinations. We provide professionals with materials for their lectures and practice exams. To help us go forward with the same spirit, contribution from your side will highly appreciated. Thank you in advance.


Labels:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget
Real Time Web Analytics