MCQs in Data and Signals

MCQs in Data and Signals from the book Data Communications and Networking 4th Edition by Behrouz A. Forouzan. Reviewer in Electronics Systems and Technologies (Communications Engineering).

multiple choice questions for Data and Signals

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 3: Data and Signals from the book Data Communications and Networking by Behrouz A. Forouzan. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

If you are not ready to take the exam, have a short review for this topic. Data and Signals summary

Begin and Good luck!

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. If the maximum amplitude of a sine wave is 2 V, the minimum amplitude is ________ V.

  • A)   2
  • B)   1
  • C)   -2
  • D)   between -2 and 2

ANS: C

2. _________ can impair a signal.

  • A)   Noise
  • B)   Attenuation
  • C)   Distortion
  • D)   All of the above

ANS: D

3. ________is the rate of change with respect to time.

  • A)   Time
  • B)   Frequency
  • C)   Amplitude
  • D)   Voltage

ANS: B

4. A signal is measured at two different points. The power is P1 at the first point and P2 at the second point. The dB is 0. This means ________.

  • A)   P2 equals P1
  • B)   P2 is zero
  • C)   P2 is much larger than P1
  • D)   P2 is much smaller than P1

ANS: A

5. Baseband transmission of a digital signal is possible only if we have a ____ channel.

  • A)   bandpass
  • B)   low-pass
  • C)   high rate
  • D)   low rate

ANS: B

6. ________ is a type of transmission impairment in which the signal loses strength due to the resistance of the transmission medium.

  • A)   Distortion
  • B)   Attenuation
  • C)   Noise
  • D)   Decibel

ANS: B

7. A sine wave in the ______ domain can be represented by one single spike in the _____ domain.

  • A)   time; phase
  • B)   frequency; time
  • C)   time; frequency
  • D)   phase; time

ANS: C

8. If the bandwidth of a signal is 5 KHz and the lowest frequency is 52 KHz, what is the highest frequency?

  • A)   5 KHz
  • B)   47 KHz
  • C)   57 KHz
  • D)   10 KHz

ANS: C

9. In a time-domain plot, the horizontal axis is a measure of ________.

  • A)   phase
  • B)   signal amplitude
  • C)   frequency
  • D)   time

ANS: D

10. _______ data are continuous and take continuous values.

  • A)   digital
  • B)   analog
  • C)   (a) or (b)
  • D)   none of the above

ANS: B

11. Frequency and period are ______.

  • A)   proportional to each other
  • B)   inverse of each other
  • C)   the same
  • D)   none of the above

ANS: B

12. When propagation speed is multiplied by propagation time, we get the ________.

  • A)   wavelength of the signal
  • B)   throughput
  • C)   distance a signal or bit has traveled
  • D)   distortion factor

ANS: C

13. A _________ sine wave is not useful in data communications; we need to send a _______ signal.

  • A)   single-frequency; composite
  • B)   composite; single-frequency This is the correct answer.
  • C)   single-frequency; double-frequency
  • D)   none of the above

ANS: A

14. The _________ product defines the number of bits that can fill the link.

  • A)   delay-amplitude
  • B)   frequency-amplitude
  • C)   bandwidth-period
  • D)   bandwidth-delay

ANS: D

15. _______ signals can have only a limited number of values.

  • A)   Digital
  • B)   Analog
  • C)   (a) or (b)
  • D)   None of the above

ANS: A

16. Before data can be transmitted, they must be transformed to ________.

  • A)   periodic signals
  • B)   electromagnetic signals
  • C)   aperiodic signals
  • D)   low-frequency sine waves

ANS: B

17. Data can be ________.

  • A)   digital
  • B)   analog
  • C)   (a) or (b)
  • D)   none of the above

ANS: C

18. ________ is a type of transmission impairment in which the signal loses strength due to the different propagation speeds of each frequency that makes up the signal.

  • A)   Noise
  • B)   Distortion
  • C)   Attenuation
  • D)   Decibel

ANS: B

19. Signals can be ________.

  • A)   digital
  • B)   analog
  • C)   either (a) or (b)
  • D)   neither (a) nor (b)

ANS: C

20. A sine wave is ________.

  • A)   periodic and discrete
  • B)   aperiodic and discrete
  • C)   periodic and continuous
  • D)   aperiodic and continuous

ANS: C

21. _______ data have discrete states and take discrete values.

  • A)   Analog
  • B)   Digital
  • C)   (a) or (b)
  • D)   None of the above

ANS: B

22. For a ______ channel, we need to use the Shannon capacity to find the maximum bit rate.

  • A)   noiseless
  • B)   noisy
  • C)   low-pass
  • D)   bandpass

ANS: B

23. What is the bandwidth of a signal that ranges from 1 MHz to 4 MHz?

  • A)   1 KHz
  • B)   3 MHz
  • C)   4 MHz
  • D)   none of the above

ANS: B

24. _____ signals can have an infinite number of values in a range.

  • A)   Analog
  • B)   Digital
  • C)   (a) or (b)
  • D)   None of the above

ANS: A

25. A(n)_________ signal is a composite analog signal with an infinite bandwidth.

  • A)   digital
  • B)   analog
  • C)   either (a) or (b)
  • D)   neither (a) nor (b)

ANS: A

26. A periodic signal completes one cycle in 0.001 s. What is the frequency?

  • A)   1 Hz
  • B)   100 Hz
  • C)   1 KHz
  • D)   1 MHz

ANS: C

27. The _____ of a composite signal is the difference between the highest and the lowest frequencies contained in that signal.

  • A)   period
  • B)   bandwidth
  • C)   frequency
  • D)   amplitude

ANS: B

28. ________ is a type of transmission impairment in which an outside source such as crosstalk corrupts a signal.

  • A)   Noise
  • B)   Distortion
  • C)   Attenuation
  • D)   Decibel

ANS: A

29. _______ describes the position of the waveform relative to time 0.

  • A)   Amplitude
  • B)   Phase
  • C)   Frequency
  • D)   Voltage

ANS: B

30. Given two sine waves A and B, if the frequency of A is twice that of B, then the period of B is ________ that of A.

  • A)   one-half
  • B)   twice
  • C)   the same as
  • D)   indeterminate from

ANS: B

31. As frequency increases, the period ________.

  • A)   increases
  • B)   decreases
  • C)   doubles
  • D)   remains the same

ANS: B

32. If the available channel is a ____ channel, we cannot send a digital signal directly to the channel.

  • A)   low-pass
  • B)   low rate
  • C)   bandpass
  • D)   high rate

ANS: C

33. For a ______ channel, the Nyquist bit rate formula defines the theoretical maximum bit rate.

  • A)   low-pass
  • B)   bandpass
  • C)   noisy
  • D)   noiseless

ANS: D

34. In a frequency-domain plot, the horizontal axis measures the ________.

  • A)   phase
  • B)   frequency
  • C)   slope
  • D)   peak amplitude

ANS: B

Check your work.

Complete List of Chapter Quiz in Data Communications and Networking

Download File in PDF



Search! Type it and Hit Enter


We educate thousands of students a week in preparation for their licensure examinations. We provide professionals with materials for their lectures and practice exams. To help us go forward with the same spirit, contribution from your side will highly appreciated. Thank you in advance.


Labels:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget
Real Time Web Analytics